Webb­tekniker

HTML

är grunden när man bygger hemsidor. HTML används för att märka upp innehållet och visa vad som är rubriker, länkar, bilder och så vidare. Det är inte bara webb­läsare som tolkar HTML-kod utan även exempelvis sök­motorer och hjälp­medel för hörsel­skadade, det är därför viktigt att den är korrekt. Jag använder HTML5 som är den senaste standarden.

CSS

används för för att styra utseendet på webbplatsen, exempelvis färger, typsnitt, innehållets placering på sidan och animationer. Jag har full koll på CSS och den senaste standarden CSS3, vilket innebär att jag kan bygga en webbplats som ser ut precis som du vill.

SVG

används för att rita vektor­grafik, det vill säga bilder som är skalbara och därför ser lika bra ut i alla storlekar. Kombinerat med JavaScript kan man även få animerade bilder. Ett ganska enkelt exempel är denna sida för att designa en top. Ge mig idéer och lite tid så får du se att möjligheterna är oändliga.

AMP

används för att bygga webbsidor som laddas snabbt, vilket uppskattas av både besökare och sökmotorer. När du söker i mobilen visas sidor byggda med AMP med en blixt-symbol.
HTML och CSS är grunden för att göra hemsidor. Men hemsidorna blir endast statiska, det vill säga de ser likadana ut varje gång. Med databaser, PHP och JavaScript kan man få webbplatser med dynamiskt innehåll och funktionalitet.

PHP

är ett skriptspråk som körs på servern. Det använder jag exempelvis om du vill att de mest gillade mingel­bilderna och de nyaste produkterna ska lyftas fram på startsidan. Eller om du vill lyfta fram innehåll baserat på säsong, till exempel skidor på vintern

JavaScript

är ett skriptspråk som körs i webbläsaren. JavaScript kan addera funktionalitet och visuella effekter till webbsidan. Det kan handla om allt från spel till att visa användaren hur fälten i ett formulär ska fyllas i.

Java

är ett programspråk. Jag använder Java för att bygga skrivbords­applikationer och har tidigare använt det för att göra appar till Android.

Databaser

och hur man designar dem har jag bra koll på. Jag använder databas­hanteraren MySQL och fråge­språket SQL. På denna engelska webbplats för att lära sig arabiska som jag har byggt sparas alla arabiska ord, deras översättningar, kategorier, ljud och släktskap i en databas
Jag gillar att bygga webbplatser från grunden. Men för att spara tid och därmed kundens pengar använder jag även färdiga ramverk och bibliotek, exempelvis de jag beskriver nedan.

Bootstrap

och Foundation är ramverk för utseendet på webbsidor. De kan spara tid om man vill bygga en responsiv webbplats utan att själv skriva så mycket CSS. Jag har använt Bootstrap på webbplatsen Lär dig arabiska och STOBO AB:s webbplats. Foundation har jag använt på sidan för att designa en top.

Google Charts

kan jag använda om du vill presentera statistik på ett snyggt och pedagogiskt sätt.

jQuery

är ett JavaScript-bibliotek som kan spara tid om man vill ha olika visuella effekter utan att skriva så mycket JavaScript. Men många av de visuella effekter som man förr brukade skapa med jQuery finns numera i CSS3.
Jag kan även kan bygga din webbplats i WordPress.